Sint Nieuws

Speciale attracties tijdens de Intocht van Kampen in 2018

In 2018 zal op zaterdag 17 november de Intocht weer spectaculair worden. Zo zal de Pakjesexpressbus weer naar Kampen komen en de Abseilpieten hebben weer het nodige verstopt op de Nieuwe Toren. Beleef het tijdens de Intocht van 2018.

Zo zullen ook de Steltenlopers, de Danspieten van RK Dos en de Banjoman het publiek opwarmen voor de stoet uit! 

    

 Glutenvrije pepernoten mee naar Kampen in 2018

Sinterklaas neemt dit jaar voor het eerst op de pakjesboot speciaal de glutenvrije Pepernotenpiet mee naar Kampen. Kinderen kunnen deze piet herkennen aan de hiernaast geplaatste foto.

 Nieuwboek Sinterklaashuis Kampen in 2018

Na het grote succes van het eerste Kamper Sinterklaasboek komt er dit jaar weer een Sinterklaasboek, geschreven door de Kamper boekenschrijver Jacob Vis. We gaan deze boeken weer bezorgen bij de basisscholen zodat alle kinderen van groep 0 t/m 3 er (lees) plezier aan kunnen beleven. 

 
  Sinterklaasboek 2017

Na bijna een jaar lang brainstormen, gesprekken en werken was vandaag eindelijk de eerste druk van het Kamper Sinterklaasboek Feest op de Kamper kade. Dit boek wordt 15 november om 14:00 uur uitgereikt door de Burgemeester in de Stadskazerne aan Sinterklaas.Heel veel ondernemers die dit boek mogelijk hebben gemaakt hebben de moeite genomen om bij dit heugelijk feit aanwezig te zijn vanmiddag bij Zalsman aan de Gildestraat. Zelfs Piet was van de partij. De reacties waren goed en het eind resultaat is mooier dan de bedenkers zich hadden kunnen wensen. Nogmaals willen wij als dames van het Sinterklaashuis alle ondernemers bedanken voor hun vertrouwen en steun en in het bijzonders Gerwin de Vries van Zalsman, Iris Boter voor haar mooie verhaal en illustraties en Idem Dito voor hun geweldige ontwerp. Zonder jullie was dit idee echt niet werkelijkheid geworden. Vanaf 16 november worden de boeken uitgereikt bij alle basisscholen in Kampen aan alle kinderen in groep 1,2 en 3 en bij de peuterspeelzalen.We hopen jullie op 15 nov om 14:00 uur te mogen begroeten bij de uitreiking en van 18 t/m 25 november is het Sinterklaashuis  in de Stadskazerne geopend voor iedereen die graag een bezoek willen komen brengen.

 Sinterklaashuis 2017 weer in de Stadskazerne

Tijdens de intocht op zaterdag 18 november a.s. zal sinterklaas rond 10:25 het Sinterklaashuis Kampen weer openen in de Stadskazerne. 

 

  Sinterklaas neemt zijn Oldtimer mee naar Kampen

De Pepernoten en pakjeskever staat klaar voor zijn reis naar Kampen, tijdens de intocht 2017.

 

  De echte Piet Diego kwam mee naar Kampen in 2016


Zaterdag 12 november 2016 kwam de echte Piet Diego mee naar Kampen komen. Diego kwam samen met sinterklaas om 10:00 uur aan op het van Heutszplein en daarna heeft hij een fantastische muzikaal programma gehouden op het Ouderaadhuis/Koeplein.

 

  Abseilpieten tijdens intocht in Kampen 2016

Tijdens de intocht van 2016 staat de Nieuwe Toren van Kampen centraal! Op het Ouderaadhuisplein/Koeplein zal Piet Diego een leuke prijzen uitreiken. In Weekblad "De Brug" van week 43 hier meer info over. De abseil pieten hebben dit jaar een aantal cadeau's verstopt boven op de Nieuwe Toren en zullen deze tijdens de intocht op 12 november overhandigen aan de enige echte Piet Diego.

 

 Sinterklaashuis 2016

Het plaatselijke Sinterklaashuis was in 2016  gevestigd zijn in de Stadskazerne "van Heutzkazerne Kampen" Kijk op facebook pagina sinterklaashuiskampen voor meer informatie, of op de link op onze homepagina.

 

 

Sint activiteiten 2015

Voor 2015 heeft de sint weer leuke activiteiten geregeld. Zo is er zaterdag 21 november een pietenconcours door de Oudestraat waarmee een ieder het pietendiploma kan verdienen. Daarnaast kunt u via de knop kleurplaten, de kleurplaten downloaden van alle figurant pieten. U kunt de kleurplaten uiterlijk woensdag 25 november inleveren voorzien van naam, adres, leeftijd en telefoonnummer bij het Speelhuys Geerstraat 25 Kampen. Hier zullen leuke prijzen mee te winnen zijn. De prijswinnaars krijgen dan telefonische bericht en de uitreiking is dan zaterdag 28 november a.s.

 

            Ouders en kinderen uit partnersteden bij intocht Sint Nicolaas

In navolging van een bezoek in 2013 bezoeken ouders en kinderen uit de partnersteden Soest en Meinerzhagen dit jaar Kampen tijdens de intocht van Sint Nicolaas op 14 november aanstaande. Er worden drie bussen verwacht met totaal 140 ouders met kinderen. De gasten uit Duitsland hebben bijzondere belangstelling voor deze traditie die men in Duitsland niet kent. De werkgroep voor de partnersteden organiseert op die dag een bijeenkomst in de foyer van de Stadsgehoorzaal rond 13:30 uur waar Sint Nicolaas en zijn Pieten de gasten zal bezoeken. Vooral de meegereisde kinderen krijgen aandacht.

 

 

         Sint en Pietengilde - Landelijk congres 29-8-2015

Zwarte piet - Iedere gemeente mag het Sinterklaas feest vieren op zijn eigen manier, maar wordt wel aangeraden om kleine aanpassingen te maken met betrekking op het uiterlijk van Zwarte Piet. Kleine voorbeelden die worden gegeven zijn:

- Alle Dames pieten roze lippenstift.

- Geen oorringen meer.

- Zo nu en dan een andere pruik ertussen.

- Typetjes (Muziekpiet, testpiet, keukenpiet, etc.)

Het Sint en Pieten Gilde stelt voor om alle Sinterklaas verenigingen/stichtingen aan elkaar te verbinden. Om een professioneel beeld te kunnen laten zien van het feest worden er voor die verschillende Sinterklaas verenigingen/stichtingen cursussen gegeven. Er zijn namelijk nog genoeg Sinterklazen en Zwarte Pieten die inderdaad nogal het een en ander te wensen over hebben. Zo kun je als gemeenschap elkaar helpen. Het gaat er niet om welke vereniging/stichting het mooist en best activiteiten kan organiseren. Wij als gemeenschap gaan samen met elkaar voor een goed en professioneel kinderfeest! Men wil elke vereniging die hieraan mee doet, opslaan in een bestand/database zodat mensen door middel van hun postcode kunnen kijken welke verenigingen/stichtingen/organisaties, het keurmerk dragen en als gemeenschap werken aan een professioneel feest. Dit keurmerk heeft een draagtijd van 2 jaar.

Geschiedenis - Verder word er een onderzoek gestart naar de (ontstaan)geschiedenis van Sinterklaas en voornamelijk van Zwarte Piet, dit omdat er verschillende verhalen en versies hierover bestaan, wat nogal voor verwarring zorgt. Wat is nou waar en wat niet? Om met duidelijke argumenten te komen van de reden van bijvoorbeeld de "zwarte" kleur van Zwarte Piet, gaat men al deze beweringen en bronnen en verhalen doorspitten om uiteindelijk tot een waarheidsgetrouw resultaat te komen.

Brief VN - Het Sint en pietengilde heeft op maandag 31-8-2015 een open brief gestuurd naar de VN. Die open brief is te downloaden via onderstaand webadres. http://www.sintenpietengilde.nl/OpenBrief-VN.pdf

Kortom - Een ieder mag "Het sinterklaasfeest" in vullen zoals hij/zij dat wil. Houdt hierbij rekening met de gevoelens van mensen die zich misschien gediscrimineerd voelen, je kunt ze zelfs in het voorbereidend proces betrekken. Zwarte Piet wordt NIET verboden!